Baba Jaga Hoporaptus

Dawno nie było u nas reprezentanta Browar Baba Jaga​, więc myk, na półki wjechało Ale nachmielone w stylu Amerykańskim. Hoporaptus czyli żywica, cytryna i słód. :) Jedziemy z tematem.

Oko i nos:
Trunek o głębokiej barwie bursztynu, lekko mętny i gęsty. Piwo ma okazałą, zbitą, drobną pianę o kolorze żółtobiałej. Po przelaniu nozdrza atakują silne aromaty żywiczo-korzenne i cytrynowe, charakterystyczne dla chmieli calombus i citra. W tle wycofane nuty słodowe i trawiaste. Paleta zapachów jest szeroka i zaspokoi nawet najwybredniejszego hop-heada

Usta i podsumowanie:
Smak złożony. Umiarkowane akcenty chmielowe i nie przytłaczająca goryczka. Piwo jest mniej treściwe przez co w gorące dni będzie dobrze gasić pragnienie. Obecność chmieli wspierana jest przez umiarkowanie słodowy charakter (chlebowy, ciasteczkowy). Balans chmielowo-słodowy skłania się w kierunku goryczki i chmielu, ale obecność smaków słodowych jest wyraźnie zaznaczona. Gładki finisz bez cierpkości wynikającej z użycia dużych ilości chmielu. Polecamy z suszoną wołowiną lub smażonym, pikantnym ryżem.
Czekamy na więcej Baba Jaga!
Cyferki:

Ekstrakt: 15%,
Goryczka: 60,
Alkohol: 6,5%,
Słody: Pale Ale, Pszeniczny,
Chmiel: Columbus (USA), Cascade (USA), Citra (USA),
Drożdże: Safale US-05.

13041451_1196503143695179_7024778094568852035_o

wykonanie strony
© Copyright 2014 itama.pl