Browar Pinta – Dyniamit

Dyniamit to coroczny rozlew Pumpkin Ale z Pinty. Piwo o głębokiej słodyczy i ciekawym finiszu. Ogrom pracy i mieszania aromatów przekracza najśmielsze oczekiwania. Mamy w końcu sezon na dynie, pijmy ją zatem. 🙂

Kilka słów od producentów: Dyniamit warzymy każdej jesieni od 2012 roku. Najpierw obieramy, miksujemy i pieczemy setki kilogramów dyni, którą dodajemy już na etapie zacierania. Podczas warzenia intensywnie chmielimy amerykańskimi odmianami chmielu i w ostatnich minutach całość aromatyzujemy naturalnymi, świeżo przygotowanymi przyprawami: imbirem, cynamonem i goździkami. PINTA Dyniamit – nareszcie jesień!

Oko
Trunek jest brązowo-pomarańczowy i baaardzo mętny. Piana gęsta, lekko pomarańczowa i szybciutko się redukuje 🙂

Nos
Owocowa słodycz, lekki karmel, duuuużo słodkawej dyni. Na drugim planie przyprawy, głównie goździki.

Usta
Piwo imponuje zestawieniem słodko – pikantnym. Piwo jest dość gęste, słodkie i dyniowe z drugiej strony język atakują gromadnie pikantne dodatki imbiru i goździków. Całość kończy pośredni cynamon. Dużą rolę odgrywa tutaj również goryczka która ujednolica i łączy doznania gdyż towarzyszy od początku smakowania i zostawia przyjemny gorzkawy posmak długo po wypiciu.

Podsumowanie
Piwo kojarzy się z jesienią i doskonale łączy w sobie cechy piwa i dyni. Charakterystyczne jest to że piwo jest krzepkie i nie za mocne oraz nabiera innego, ciekawego smaku po podgrzaniu (tak, próbowaliśmy też grzańca). Polecamy po jesiennym spacerze, po pracy w ogrodzie lub gdy po prostu chcemy się ogrzać. 🙂 Spróbujcie z plackiem lub tartą z dyni.

Cyferki:
chmiele: Ahtanum, Palisade, Willamette
słody: Weyermann®: pale ale, Carapils®, Carared®
Ekstrakt: 16,5°
Alkohol: 6,0 %
Goryczka: 31 IBU

12186270_1095049040507257_1797448105051533953_o

wykonanie strony
© Copyright 2014 itama.pl