Doctor Brew Australian Weizenbock

Dziś pijemy piwo z browaru kontraktowego DoctorBrew, uwarzone w stylu Australian Weizenbock.

Oko
Piwo jest mocno zmętnione, gęste, o obfitej zbitej pianie koloru herbaty z mlekiem 🙂

Nos
Pierwsze skrzypce grają tu słody i aromat karmelu. W tle wycofane nuty cytrusowe.

Usta
Pierwsze odczuwamy akcenty gęstego zasypu (czyli słodowe ekstrakty), grają one harmonijnie, uzupełniając się słodyczą, lekką pszeniczną nutą czy łaskoczącym podniebienie toffi. Wszystko to byłoby mdłe gdyby nie podbudowująca i przełamująca smak orzeźwiająca goryczka.

Podsumowanie
Piwo jest pyszne, łatwo się pije. Oczywiście Australian Weizenbock nie jest typowym owocem lata, który ma nas orzeźwiać. Powinien rozgrzewać i krzepić przez porządny zasyp słodu i wysoki procent alkoholu. Cały smak goryczki to akcenty ziołowo-goryczkowe co potęguje skojarzenia z chłodnym jesiennym dniem gdy grabimy liście czy palimy ogniska rozgrzewając się dobrymi trunkami w doborowym towarzystwie. 😉 Polecamy do kiełbasy z ogniska z musztardą lub do tacy z mocno wędzonymi wędlinami i serami.

Cyferki:
chmiele: summer, topaz, ella
słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy
ekstrakt: 17,5 Blg
alkohol: 7%
IBU: 44

11233576_1093833097295518_8913561215750175216_o

wykonanie strony
© Copyright 2014 itama.pl