Hopkins Mississippi

Mississippi to kolejna propozycja od Browar Hopkins. Dziś mniej IPA a więcej pszenicy bo na półki wjechał American Wheat z przyjemnym, pszenicznym złotym trunkiem w butelce.

Oko i nos:
Cechy zbożowe, pszeniczne, nieco słodowej słodkości. Wyczuwalne estry odzwierciedlają charakter amerykańskich szczepów drożdży. Aromat chmielowy niski w stronę umiarkowanego, wyraźne aromaty cytrusowe chmieli amerykańskich (głównie citra). Odrobina rześkiej ostrości w goryczce. Złociste, lekko zamglone, piana biała, średnio długo utrzymująca się.

Usta i podsumowanie:
Piwo ma wyraźny smak pszeniczny pozostający na długo na języku. Umiarkowanie słodową słodkość, która delikatnie miesza się z smakami chmielu na naszym języku. Niska, wyważona chmielowa goryczka dopełnia dzieła. Piwo jest lekkie, orzeźwiające i zachęca do picia. Mniejszy ekstrakt i mniejsza dawka alkoholu pozwala wypić jedno więcej i wydłużyć przyjemność 🙂 Polecamy na spokojne wieczory przy słonych orzeszkach i doborowym towarzystwie.

Cyferki:

Ekstrakt: 12,5%,
Goryczka: 28,
Alkohol: 4,9%,
Słody: Pszeniczny, Pale Ale, Karmelowy Pszeniczny,
Chmiel: Citra, Columbus,
Drożdże: US-05.

12961304_1190909830921177_4616495068361800452_o

wykonanie strony
© Copyright 2014 itama.pl