Wąsosz Sir Arthur

Jedną z dwóch nowości z Browaru Wąsosz, którą chcielibyśmy Wam zaprezentować, jest Sir Arthur z zadziornym wąsem. 🙂 Piwo w stylu, którego wcześniej u nas nie było, czyli English Special Bitter. Recenzujmy więc zatem!

Najpierw wyróżnienia:

* Najlepszy debiut w stylu ESB na świecie według opinii użytkowników portalu ratebeer.com, obecnie 36. piwo w stylu ESB w rankingu globalnym.
* Piwo uhonorowane brązowym medalem w kategorii English Style Pale & Bitter w ramach Ratebeer Best 2015

Oko
Mroczny, ciemny bursztyn, piana średniej wysokości (choć opada), długo się utrzymuje i ten lacing… 😉

Nos
Mały miks zapachów ziół, trawy i ziemi oraz wybijający się słód w postaci aromatu herbatników.

Usta
Mocno wytrawny i cierpkawy trunek, solidnie ziołowo – trawiasty. Trochę przytłacza ale nie jest to wada. Wiele piw nie oferuje takich aromatów a jest to bitter. Piwo doprawia słodowość, karmelkowość, posmak herbatników czy biszkoptu przez co na języku piwo wydaje się lżejsze.

Podsumowanie
Jest to jeden z niewielu z bitterów jakie gościliśmy (Był Ortodoks EIPA z Alebrowar wraz z naszym etykietowym konkursem 😉 ) i to by było chyba na tyle. Piwo jest czymś odmiennym od piw w stylu IPA do których się ostatnio przyzwyczailiśmy. Nie ma tam aromatu tropików, cytrusów z USA, są za to chmiele Angielskie oferujące bardziej wytrawne smaki jak trawa, zioła i żywica. Polecamy do precelków lub słodkich pianek z ogniska (to nie żart!). Pijcie lekko tylko schłodzone.

Cyferki:

słody: pilzneński, monachijski, karmelowy 100;
chmiele Admiral;
drożdże Safale S-04,
ekstrakt: 12.5 %,
goryczka: 35 IBU,
drożdże: Safale S-04
alkohol: 6.0%.

12792355_1158728520805975_1097995983420147465_o

wykonanie strony
© Copyright 2014 itama.pl